Caravanverwarming

Zelf vloerverwarming aanleggen


Toen we plannen aan het maken waren voor onze “Kerst in de sneeuw” in Oberhof moest ook de (winter) vloerbedekking voor de camper weer gecontroleerd worden. Wij leggen altijd een stuk, op maat gesneden, vloerbedekking op het zeil om de ergste kou tegen te houden.

Dit keer was hij aan vervanging toe. Toch voelt de vloer, ondanks vloerbedekking, dan nog onaangenaam koud aan. Zelfs bij de, voor de tijd van
het jaar, bescheiden buitentemperatuur van acht graden Celsius.

Iedereen die er buiten het zomerseizoen op uit trekt kent dat wel, zo’n ijzig koude vloer, bijna pijnlijk aan je voeten. En hoewel de binnentemperatuur
met de kachel aan al snel naar aangename waarden klimt, voor de voetjes moet je echt een dikke pantoffel beschikbaar hebben om de boel daar warm te houden. Dat kán natuurlijk anders!

De camper helemaal verwarmen met deze vloerverwarming gaat natuurlijk niet, maar je kunt rustig spreken van een belangrijke verbetering van het comfort. Niet voor niets worden steeds meer duurdere campers met elektrische vloerverwarming uitgerust. Een stukje warmtefolie van 50cm lengte en 75 cm breed verbruikt ongeveer 0,25 ampère.

Een kwartiertje na het inschakelen heb je een heerlijk warme vloer.
Het is wel belangrijk van tevoren een goed legplan te maken. Na opmeten van onze camper bleek ik het beste uit te komen met een folie van 75 bij 50 cm voor onder de tafel en een folie van 75 bij 50 cm die voor het aanrecht komt te liggen. Op de foto is goed te zien hoe dat is geworden.

Via internet besteld bij Heatnet, redelijk betaalbaar. Onder de verwarmingsfolie heb ik nog isolatiefolie op het zeil gelegd om te voorkomen dat ik de bodem van de camper in plaats van onze voeten zou opwarmen. De verwarmingsfolie, met een dikte van 0.3mm, is voorzien van ongeveer 2 meter lange aansluitkabels. Het polyester materiaal bestaat uit 2 lagen met daartussen banen van verwarmingsfolie. De constructie van de folie is zeer stevig te noemen, maar zorg er wel voor dat de folie niet beschadigd wordt.

Omdat de folie op het lichtnet wordt aangesloten, is het sterk aan te raden deze via een aardlekschakelaar aan te sluiten op het lichtnet. De verwarmingsfolies mogen niet over elkaar heen gelegd worden, worden gebogen of gevouwen.

Stappenplan

Na het goed schoonmaken van de vloer, kan de warmtefolie worden neergelegd.

De aansluitingen leggen we in de richting van een kast of wand. Hou wel rekening met de lengte van het snoer, waarvan de stekker in een stopcontact moet. We hebben de draden in onze camper naar de bankkast geleid waar de contactdozen gemonteerd zijn. Zorg er wel voor dat de draden niet over de folie lopen. Geen contactdoos in de buurt? Dan moet er een aangelegd worden of je kunt een verlengsnoer gebruiken. Ik heb de aansluitdraden niet ingekort, maar weggewerkt in de zijkast.

Ruim oprollen in een (bank)kast en vastzetten met een ty-rap of een stuk tape gaat natuurlijk ook prima. Nadat we van alle onderdelen de plaats hebben bepaald, kunnen we de warmtefolie(s) en de leidingen vastplakken met aluminiumtape.


Meet na het leggen van de folie de weerstand van de folie(s) met een universeelmeter en noteer dat even; bij ons was de weerstand 918 ohm, wat ongeveer een vermogen van 55 Watt betekent. Meet ook gelijk de isolatieweerstand tussen één van de draden en randaarde, deze moet als het goed is niet meetbaar zijn; je kunt nu veilig de folie(s) aansluiten. Ik heb voor de aansluitingen stekers met een ingebouwde dubbelpolige
schakelaar gebruikt. Deze stekers zijn er alleen met randaarde, maar die hoef je niet aan te sluiten want er zit geen aardraad bij de folies; daarom ook het dringende advies om een aardlekschakelaar te installeren als je die nog niet hebt. Mocht er vocht in de mat komen, of je prikt er per ongeluk in, krijg je niet gelijk een doodklap.

De warmtefolie moet ter bescherming afgedekt worden. Wij doen dat met een op maat gesneden stuk vloerbedekking, waar ik eerst een “mal” voor heb gemaakt, en daarna in de camper nog een beetje bijgewerkt. Een stukje bij de vloer passend linoleum of zeil kan ook; zelfs laminaat is mogelijk
Natuurlijk snijden we het tapijt buiten de camper op maat om doorschieten met het mes in de originele vloerbedekking – én in de nieuwe vloerverwarming – te voorkomen. Wij konden jammer genoeg de vloerbedekking niet helemaal doortrekken tot het bed, omdat anders de badkamerdeur niet meer open ging.


We hebben het tapijtje los laten liggen zodat het gemakkelijk uitgeklopt kan worden, en we het er na de winter ook weer uit kunnen halen en opbergen voor de volgende winter. Het ligt zo strak tegen de wanden aan dat het niet of nauwelijks verschuift. De folies halen we er na de winter ook weer uit.


Als alles klaar is kan de steker er nu definitief in en als de warmte voelbaar wordt, merken we de schakelaars nog even met (T)afel en (K)euken, of andere toepasselijke afkortingen.
Ondanks het advies van de leverancier heb ik geen thermostaat gebruikt, omdat de temperatuur van de folie laag genoeg blijft, en als we hem niet gebruiken, of even weg gaan, zetten we gewoon de schakelaar uit.


Met dank aan Albert Hoving
CCN Commissie Techniek
techniek@campervriendelijk.l